Belastingen

Eenvoudigere regels voor fiets van de zaak vanaf 2020

Jan Paul de Bruin Jan Paul de Bruin

De overheid gaat vanaf 2020 het fietsgebruik stimuleren. Dat moet leiden tot minder drukte op de weg, in het openbaar vervoer en een betere luchtkwaliteit. Momenteel zijn de fiscale regels voor het verstrekken van een (lease)fiets door de werkgever erg ingewikkeld. Vanaf 2020 worden de fiscale regels om een fiets voor woon-werkverkeer te gebruiken eenvoudiger, omdat de fiets van de zaak dan een vast bedrag per maand gaat kosten.

Vanaf 1 januari 2020 moet de werknemer, om het voordeel van een fiets van de zaak te verkrijgen, jaarlijks 7 procent van de consumentenadviesprijs (inclusief btw) van de fiets bij het inkomen bijtellen. Het bedrag van de bijtelling is loon in natura, maar mag in de eindheffing van de werkkostenregeling (WKR).

Let op: voor de fiets van de zaak maakt het niet uit of de werknemer de fiets zakelijk (inclusief woon-werkverkeer) gebruikt of privé. Daarom geldt de bijtelling altijd. Dit is anders dan bij de auto van de zaak.

De nieuwe regeling geldt voor alle fietsen

Voor de regeling wordt onder een fiets verstaan: een fiets die door spierkracht wordt aangedreven, eventueel met trapondersteuning.

De regeling geldt dus voor alle soorten (elektrische) fietsen, bakfietsen, maar ook voor speed pedelecs (elektrische fietsen waarvoor een helm en bromfietskenteken verplicht is, omdat ze wel 45 km/u kunnen gaan).

Let op: brommers en scooters vallen niet onder een fiets van de zaak.

Download de flyer om meer te lezen over de mogelijkheden, de voordelen en kosten, of een fiets van de zaak of een vergoeding logischer is en wat als de werknemer een ander vervoermiddel gebruikt in plaats van een fiets van de zaak.

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Meld u aan